Waarom Kinderboekendag? Wat ging vooraf?

Het begint op café

Het idee van Kinderboekendag is gegroeid uit een wat eigenaardige mix van sympathie voor een Nederlands initiatief, zin in vrijwillig engagement, passie voor het eigen vak en liefde voor het kinderboek tout court.

Toen kinderboekhandel De Boekenwurm in Maastricht in 2013 overwoog om ermee te stoppen omdat de inkomsten te ver onder het minimum doken, sloegen sympathiserende auteurs de handen ineen. Om de boekhandelaar een duwtje in de rug te geven, trokken ze massaal naar de boekhandel. Het werd een geslaagd evenement en De Boekenwurm draaide weer een goed jaar.

Jan De Kinder was één van die sympathisanten. Tel daarbij dat Stefan Boonen en Siska Goeminne al wel vaker hadden doorgeboomd over de zin om schrijvers en illustratoren, kinderen en boeken te verenigen in een vrijwillig en onafhankelijk engagement. Een engagement dat geen onderscheid maakt, dat alle kinderboekenmakers alle kinderen en alle boeken verbindt, ongeacht leeftijd of genre.

Stefan, Siska en Jan, de grondleggers van Kinderboekendag

Zet de drie samen aan tafel in een café, laat ze vurig praten over hun geloof in de kracht van verhalen die ideeën en werelden ontsluiten, die blij maken en troost bieden, én over de kracht van de boekhandelaar als leespromotor en verspreider van die verhalen … En voor je het weet, krijg je Kinderboekendag.

Wie doet mee?

Ze polsen voorzichtig naar mogelijke deelname bij enkele boekhandels en bij collega-auteurs en -illustratoren en nemen ook contact op met Boekentroef, dat enkele onafhankelijke kinderboekhandels in Oost- en West-Vlaanderen verenigt. Stilaan tekenen de krijtlijnen zich af. Positieve aandacht voor de kracht van het kinderboek, dat wordt het doel.

Al te vaak overheerst immers de negatieve berichtgeving over het boekenvak. Ja, het zijn bange dagen … Tegelijk zijn talloze kinderboekenmakers meer dan ‘goed bezig’, worden er wereldwijd Vlaamse kinder- en jeugdboeken vertaald, geven vele auteurs en illustratoren het hele jaar door gepassioneerd lezingen en workshops in Vlaamse bibliotheken, scholen en cultuurcentra. ‘Als we dat wat we kunnen – onze boeken vertellen, voorlezen, tekenen … – als we dat enthousiasme en die talenten nu eens bundelen op één dag, in boekhandels over heel Vlaanderen verspreid. Wat een kracht moet dat geven, wat een schitterende energie!’

25 april 2015

Stefan, Jan en Siska sturen een eerste mail naar alle mogelijke betrokkenen en de reacties zijn overweldigend. Hier en daar een terechte vraag, en verder tientallen geestdriftige antwoorden. Maar liefst 69 boekhandels en 111 auteurs en illustratoren doen aan Kinderboekendag mee. Een Facebookpagina met informatie gaat online en er volgt nationale promotie. En zo vinden op de eerste Kinderboekendag in Vlaanderen overal activiteiten plaats die het kinderboek positief onder de aandacht brengen. De weerklank in de pers is groot: Radio 1 brengt een interview. Missie geslaagd?

Kinderboekendag 2.0

De meningen zijn enigszins verdeeld. Ja, het kinderboek kwam volop op een fijne manier in de belangstelling en in vele boekhandels was de opkomst groot en het enthousiasme navenant. Maar er zijn ook enkele andere verhalen, over een pover onthaal van de toch vrijwillig opdravende auteur of illustrator, en een gering publiek. Daarnaast legt de hele coördinatie een flinke druk op de schouders van de drie organisatoren.

Toch slaat de balans overduidelijk positief door en stoppen is geen optie. Maar het is wel tijd om te evalueren en bij te sturen. Iedereen Leest en Boek.be besluiten om vanaf de tweede editie mee de kar te trekken en dat is een welkome ondersteuning. Zij zullen volop mee de nationale promotie voeren – Kinderboekendag wordt een vaste waarde binnen de Jeugdboekenmaand maart – en bovendien wordt deze keer, op hun aansturen, aan boekhandelaars gevraagd naar een kleine ‘sollicitatie’ om deel te nemen. Bijgevolg doen alleen de heel gemotiveerden mee, wat de kansen op een enthousiaste samenwerking met betrokken auteurs/illustratoren én meer publiek aanzienlijk verhoogt.

Daarnaast wordt er ingezet op samenwerkingen tussen auteurs, illustratoren en muzikanten. Een gevarieerd aanbod lokt immers meer publiek en het is plezanter voor alle betrokkenen. Met die aanpassingen gaan we richting een verbeterde versie – Kinderboekendag 2.0, zeg maar. Zo’n 50 gemotiveerde boekhandels en meer dan 70 auteurs en illustratoren doen mee. Mede door de steun van Iedereen leest en Boek.be is er opnieuw ruime aandacht van de pers en ook uitgeverijen maken volop reclame voor ‘hun’ auteurs. Het wordt een fijn feestje, op 18 maart 2017.

Derde keer, beste keer?

Ook de tweede editie wordt aan een grondige evaluatie onderworpen. Alle pro’s en contra’s worden afgewogen en dat leidt tot de beslissing om het aantal boekhandels nog meer te beperken. Daarbij wordt er rekening gehouden met verschillende factoren, zoals o.m. geografische spreiding en betrokkenheid en succes tijdens de vorige edities. Ook de doelgroep wordt begrensd – de focus komt te liggen op een jonger publiek, van kleuters tot 12-jarigen. Op die manier kan er op 24 maart 2018 met grote zekerheid een mooi én druk bezocht programma worden aangeboden in alle deelnemende boekhandels. De drie initiatiefnemers, Jan, Stefan en Siska, blijven zich voortreffelijk gesteund weten door Iedereen leest en Boek.be, maar ze gaan daarnaast ook bij de eigen collega’s op zoek naar vernieuwing en opvolging. Kristof Devos en Marieke Van Hooff versterken het team. Zo krijgt de derde Kinderboekendag in Vlaanderen stilaan vorm en het aantal auteurs en illustratoren dat zal deelnemen, neemt gestaag toe. Alvast een losse greep uit al die mooie namen: Liesbet Slegers, Marc De Bel, Alain Verster, Joke van Leeuwen, Paul Verrept, Stijn Moekaars, Tom Schoonooghe, Mattias de Leeuw, … Het wordt weer een mooie dag, die zaterdag in maart.

FollowFb.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Wees de eerste om het nieuws over Kinderboekendag te ontvangen in je mailbox!